Arborele de săpun
“Nucile de săpun”, cunoscute și sub denumirea de nuci de spălat, sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau că îngrăşământ natural.
Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt speciale datorită prezenţei unei substanţe numită saponina.
Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanță care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.
Saponina este alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanțe de curăţare bazate pe sodium lauryl sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene.
Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-săpun şi indicus-indian).
Deşi există mai multe specii, Sapindus Mukorossi sunt arborii a căror “nuci” sunt cele mai bogate în saponina. Se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 m, înfloresc şi fac fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Foarte rezistenţi şi productivi produc fructe până la 90 de ani de la plantare. Înfloresc în primăvara sau începutul verii, iar fructele se culeg toamna. Nucile au iniţial o culoare galbenă, pentru că atunci când se coc să devină maronii.
Fructele sunt culese după ce cad din arbori, seminţele sunt îndepărtate, iar cojile sunt uscate la soare fără a se folosi nicio substanță chimică.
Seminţele nu conţin saponina şi sunt folosite doar pentru a obţine noi arbori sau pentru a realiza bijuterii.