Bolnav ... cu imaginație!
Te plângi de tot felul de boli, dar analizele nu-ți confirmă „afecțiunile” de care suferi? Te doare mereu câte ceva? De ipohondrie ai auzit?
Ce este?: în dicționar, ipohondria este „o stare psihică morbidă caracterizată prin neliniște continuă, teamă și preocuparea obsesivă de sănătatea proprie, idee fixă a cuiva care se preocupă de o afecțiune pe care nu o are în realitate”. Pentru o persoană ipohondră, orice manifestare normală a organismului devine suspectă și aduce cu sine o boală foarte gravă.
Cum se manifestă?: ai o digestie mai dificilă, simți mici înțepături în inimă, îți transpiră excesiv mâinile și deja îi alarmezi pe cei din jurul tău, spunându-le că ești suspectă de o vreo afecțiune complicată. Și dacă și-aș zice că astfel de simptome sunt specifice exact persoanelor care au un mic hobby” în a-și inventa o serie de boli? Recunoaște, chiar dacă mergi la o sută de medici care îți vor spune că nu ai nimic, tot nu vei accepta că ești sănătoasă tun. Temerile unei noi boli imaginare vor reapărea în câteva zile.
Ce ascunde de fapt?: simptomele specifice ipohondriei se pot intensifica după un eveniment stresant, o întâmplare neplăcută în familie sau un eveniment care te-a marcat destul de tare. Nu există o vârstă anume la care se declanșează această temere de boli și este specifică atât femeilor, cât și bărbaților. Iar durerile imaginare ascund în subconștient dorința de a atrage atenția, de a fi compătimiți, protejați.
Cum se tratează?: „După evaluarea medicală, pacientul care suferă de ipohondrie trebuie asigurat că totul este ok. Explicarea în detaliu a investigațiilor ce i-au fost făcute, compasiunea, înțelegerea și susținerea sunt suficiente uneori pentru a îndepărta temerilele pacientului. În funcție de statusul psihologic al bolnavului, pot fi recomandate ca metode de relaxare: exerciții fizice, o schimbare a stilului de viață; eventual, dacă este foarte anxios, deprimat - medicația antidepresivă și psihoterapia sunt și ele extrem de utile”, susține medicul generalist Luciana Pantilie. Pe de altă parte, psihologul Carmen Moldoveanu spune că „ipohondria ascunde o anxietate generalizată, o frică profundă, care se agață de orice semnal ce pare în neregulă. Astfel de persoane aud că cineva are o anumită boală și imediat fac mental conexiunea că și ele pot avea aceeași boală, sau citesc sfaturi pentru o viață sănătoasă și își propun să le urmeze cu atenție. Oamenii care au frică în subconștient se tem de tot ce nu pot controla, de la pierderea jobului la pierderea banilor. Ipohondria se tratează prin conștientizarea faptului că ai o problemă și apelând la ajutorul specializat”.
Citește ... fără stres: Humanitas recomandă „Cum să trăiești mult și bine” - Christoph M. Bamberger și „Regina gafelor” - Meg Gabot.
Text: Andra Moga.