Caledarul frumuseții
Socotești că tratamentele cosmetice - ţi-ar răpi mult timp? Nicidecum. Secretul constă în a învăţa - și nu e greu - să folosești din plin laboratorul Naturii și să te pregătești la vremea potrivită toate cele necesare unei îngrijiri sistematice. „Planul de acţiune” e simplu. Începe prin a-ţi statornicii un colţ destinat „arsenalului” frumuseţii, într-un sertar al scrinului ori în noptieră. Aici, le vei rândui astfel încât să le poţi vedea și mânui lesne, flacoane cu alcool, oţet de plante, lapte demachiant, pulbere de caolin, talc etc. Tot aici își află locul pacheţele cu nalbă, foi de pătlagină și nuc, flori de mușeţel, levănţică, albăstrele, în general toate plantele ce intră în compoziţia preparatelor cosmetice necesare tipului tău de ten. De asemenea, vei avea grijă să nu îţi lipsească vata, tifonul și cremele pe care le folosești.
Vei câștiga timp și totodată vei face o reală economie, asigurându-ţi singură unele din plantele de care ai nevoie, recoltându-le și conservându-le în perioadele optime de cules.
Organizându-te în această direcţie, îţi pot fi de folos indicaţiile micului ghid ce urmează.
- IANUNARIE: Sărbătorile de iarnă cu tot cortegiul lor de ospeţe, adeseori prea îmbelșugate, lasă urme: ton congestionat, ochi obosiţi, cearcăne, un plus nedorit în greutate. Ia de îndată măsurile necesare pentru a le înlătura.
Începe prin a-ţi detoxifia organismul, raţionalizându-ţi cu multă chibzuinţă de regimul alimentar. Evită mâncărurile grele și introdu în meniul zilnic cât mai multe legume și fructe. Crudităţile se găsesc mai greu la această vreme, dar cu puţină străduinţă poţi alcătui un meniu din care să nu lipsească salatele de andive, morcovi și ţelină, merele, citricele. Înlocuiește câteva zile masa de seară cu un iaurt sau cu 2 mere. De altfel, în orice perioada a anului este indicat să se consume zilnic cel puţin 1 măr crud. În măsura posibilităţilor, bea de asemenea în fiecare dimineaţă câte 1 pahar cu suc de fructe sau cel puţin o limonadă concentrată. În caz că stomacul tău s-a lenevit, ajută-l cu ceai de plante, laxativ sau purgativ, după caz. În funcţie de nevoile stomacului tău și de proviziile vegetale pe care le-ai agonisit în timpul verii, poţi folosi ceaiul de frunze de frasin, ușor laxativ care se prepară prin infuzare din 4 linguri frasin cu 1/2 l de apă; sau infuzia din rădăcină de cicoare, care influențează favorabil digestia, ca și funcțiile ficatului sau ale rinichilor pentru constipațiile rebele, folosește ceaiul de crușin pe care îl prepari în 2 etape: mai întâi ca o infuzie din 2 linguri coajă de crușin, peste care toarnă 1/2 l apă fiartă. Lasă deoparte vasul - acoperit - timp de 15-20 minute. În etapa următoare, procedează ca la orice decot, fierbând amestecul pe foc mic, timp de o jumătate de oră. Strecoară și bea seara înainte de a te culca câte un pahar de ceai călduț. În acelați scop - combaterea efectelor unui constipații cronice - poți lua seara, înmuiate în lapte ori în ceai, semințe de in, întregi (câte încap într-o linguriță).
În paralel cu acest tratament intern, vei acorda o atenție sporită îngrijirii tenului tău. Privindu-vă cu atenție chiar dacă la început nu îți face prea multă plăcere, într-o oglindă care mărește imaginea (se găsesc la orice drogherie sau magazin de aparatură tehnică medicală). Chiar dacă în mod obișnuit ai un ten normal, s-ar putea că excesul de carne și duciuri, la care ai supus organismul în perioada anterioară, să fi provocat tenului tău iritații sau puncte negre. Cu atât mai mult dacă ai un tip de ten seboreic, nu pregeta să faci obrazului o baie de abur de mușețel și să înlături punctele negre, folosind un tifon curat. O infuzie calmantă sau astringentă, o mască emolientă sau hrănitoare, vor completa aceste prime măsuri.
Totodată aplică pe pleoape o compresă cu ceai de mușețel sau de albăstrele și înviorează-ți pielea gâtului. Indicațiile necesare în acest scop le găsești detaliat aici (Gâtul - nu neglija de fel gâtul: ignorat, se ridează foarte ușor și trădează imediat vârsta. Și apoi ne facem un prost serviciu, înfățișându-ne în societate cu un ten bine îngrijit, în prelungirea căruia se va vedea un gât ridat, cu o piele flească, cenușie. Iată de ce atenția pe care o acorzi obrazului trebuie să se extindă și aspura gâtului. O poziție corectă, dreaptă și somnul fără perne reprezintă primele măsuri care trebuie luate pt a evita bărbia dublă și ridarea gâtului. Dușul rece, masajul și gimnastica gâtului trebuie „hrănită”, întocmai cea a feței: deci, crema pe care o folosești pentru obraz trebuie aplicată și pe gât.
În caz că pielea gâtului e ofilită, deshidratată, are o culoare gălbuie-cenușie, procedează în felul următor: fierbe, într-un litru de apă de ploaie, 1 lingură cu vârf rădăcină nalbă și un pumn mușețel, până ce lichidul scade la jumătate. După ce strecori, lasă să se răcească. Într-un alt vas, pune o lingură amidon și toarnă la început câteva linguri din infuzia răcită, amestecând bine. Adaugă restul de infuzie. Împăturește apoi în 4 un tifon curat, îmbibă-l în amestecul obținut și întinde-l pe gât. Repetă operațiunea. Spală apoi cu apă de ploaie rece (sau apă în care ai pus o bijuterie de argint).
- FEBRUARIE: atenție la modul cum îți cureți și îți nutrești pielea.
Nu uita că iarna utilizezi în mai mare măsură fardurile decât în alte anotimpuri, fapt pe deplin îndreptățit, dacă ne gândim, bunăoară că pudra protejează obrazul față de intemperiile iernii și că pentru a arăta mulțumitor în lumina artificială la care ne petrecem multe ceasuri ale zilei de iarnă, sunt necesare mici artificii.
Așadar, curățarea zilnică e absolut obligatorie. Sucul de castraveți pregătit din vară este bine suportat de orice fel de ten, cu precizia că, atunci când este întrebuințat pentru curățarea unui ten uscat, trebuie să aplicăm ulterior pe față o cremă grasă.
Pentru curățarea tenului, îndeosebi a celui uscat, utilizați din plin rezervorul fecund al iernii: zăpada.
Adună zăpadă din locuri cât mai curate. După ce ai topit-o, strecoară cu grijă lichidul rezultat printr-un tifon steril. Evident că și tenul gras nu are decât de beneficiat de pe urma apei obținute din zăpadă. De asemenea, dacă după tratamentul indicat tenului gras, seboreic, vei trece pe față un mic bulgăre de zăpadă, pielea va deveni mai deveni mai netedă, mai luminoasă.
Abundență, de citrice - portocale, mandarine, grepfruit, lămâie - din această vreme îți dă posibilitatea de a-ți îngriji mâinile folosind sucul de lămâie crud sau în alte combinații cosmetice de a-ți aplica pe față dacă ai tenul gras, măștile cosmetice, care au la bază zeamă de lămâie, iar pentru tenul veșted masca de banane. Nu uita că, îndiferite amestecuri, zeama de lămâie contribuie și la prevenirea ridurilor. În același scop, se folosește și morcovul, excelent tonifiant, de care nu duce lipsa nici în acest anotimp sărac în crudități.
- MARTIE: primăvara, uneori, timidă, alteori mai îndrăzneață, bate la ușă. Firavi la început, apoi stimulați de razele prietenoase ale soarelui, ghioceii își înalță impetuos fruntea din zăpezile iernii. Vestiori ai primăverii, ei sunt totodată și un singur remediu împotriva pistruilor și petelor de pe obraz povocate de soarele lui mărțișor.
Iată cum trebuie să folosim aceste atribute, puțin cunoscute.
După ce am înlăturat frunzele, introducem florile de ghiocei într-un castron, turnând deasupra zeama stoarsă de la 2 lămâi bine coate. Agită și vântură bine amestecul, astfel încât florile să se pătrundă de sucul citricelor. Introdu apoi florile într-un săculeț de pânză deasă de in și leagă strâns baierile, lăsându-l la loc călduț vreme de 3 zile. După acest răstimp, stoarce conținutul săculețului, strecurând printr-un tifon lichidul obținut. Sucul de ghiocei se păstrează într-o sticlă de culoare întunecată cu dop cerat. Tratamentul e simplu. Înainte de culcare înmoaie un tampon de vată în sucul de ghiocei și freacă zonele pătate ale feței sau mâinile, repetând această operație până când obținem înlăturarea pistruilor și a petelor.
Pe piață încep să apară urzicile, ștevia, spanacul. Îmbogățește meniul cu aceste trufandale.
Cura de urzici înviorează în ansamblul organismul, atenunând stările de avitaminoză tipice la sfârșitul iernii. Prepară o infuzie din 4 linguri de frunze, bine mărunțite, la 1 l apă, din care bea câte 2-3 pahare.
Urzicile se folosesc și pentru îngrijirea părului. Poți întrebuința pur și simplu apa în care ai fiert urzicile pentru a te spăla pe cap. Pentru combaterea mătreții și întărirea rădăcinii părului spală-ți capul cu un decot de frunze și rădăcini de urzică, în amestec cu rădăcini de urzică, în amestec cu rădăcini de brusture.
Evident, cruditățile recomandate în lunile anterioare vor constituie în această perioadă un element indispensabil al alimentației, în fiecare zi. Deasemenea, se va continua tratamentul cosmetic cu cruditățile ce le ai la îndemână.
Din cartofii rămași nevătămați în timpul iernii, se poate obține o pastă care menține pielea mâinilor albă și catifelată. Pregătirea ei simplă și nu cere decât câteva, minute. Se prepară dintr-un cartof fiert, curățat și bine sfărâmat, care se amestecă cu sucul unei jumătăți de lămâie, adăugându-se apoi o linguriță de glicerină.
Pasta astfel obținută se poate păstra timp de câteva zile, așa încât preparând-o de 2 ori pe săptămână, îți asiguri o cantitate îndestulătoare pentru masajul zilnic al mâinilor.