Cimbrul - condiment panaceu

19.01.2016 21:02
    În Grecia antica, cimbrul a fost utilizat pe scară largă pentru calitățile sale aromatice, fiind ars ca tămâie în temple sacre. În antichitate cimbrul reprezentă simbolul curajului. Cei mai viteji bărbați, veniți din lupta ori vânători, făceau baie în apă cu cimbru pentru a-i îmbărbăta. De asemenea, existau tradiții în care femeile ofereau bărbaților iubiți o eșarfă cu o crenguță de cimbru în semn de apreciere pentru calitățile lor.
    Începâd cu secolul al XVI-lea, uleiul de cimbru a fost folosit pentru proprietățile sale antiseptice, atât ca apa de gură, dar și ca o emulsie topică.
    Cimbrul este originar din zone cum ar fi Asia, Europa de Sud și regiunea mediteraneană și este, de asemenea, cultivat în America de Nord.
    Având marele avantaj de a putea fi consumat ca și condiment pentru mâncare atât în stare proaspătă, dar și uscată, cimbrul a devenit recunoscut și pentru aroma sa unică.
    Cimbrul este recomandat în prepararea mâncărurilor de fasole, linte și a cărnii de vânat. La prima vedere, cimbrul, seamănă foarte mult cu rozmarinul.
Împreună cu crenguțe proaspete de pătrunjel și frunze de dafin, cimbrul face parte din combinația franțuzească de plante numit bouquet garni.
    Cimbrul dă aroma intensă și ar trebui adăugat cu moderație. În scopul de a păstra parfumul și aroma intactă, se recomandă ca crenguțele de cimbru să fie adăugate în ultimul moment în preparatele culinare, cu scopul de a se pierde cât mai puțin din uleiurile esențiale.
    Iată cele mai importante beneficii ale cimbrului pentru care merită să îl consumati zilnic:
- Thymolul din cimbru este un ulei volatil care protejează grăsimile sănătoase din celulele organismului, din ficat, din creier și din pereții inimii;
- conține o serie de flavonoizi puternici, printre care apigeninul, naringeninul și luteolinul – cu proprietăți antioxidante;
- uleiurile volatile din cimbru (in principal carvacrol și cymol) au activitate antimicrobiană, cu rol în prevenirea contaminării altor alimente sau cu rol în decontaminarea alimentelor;
- pentru că este foarte aromat și are proprietăți antiseptice, cimbrul este folosit în numeroase paste de dinți, dar șiîin apa de gură;
- datorită proprietăților antiseptice, cimbrul este indicat și în cazul celor cu probleme intestinale, enterocolite, infecții intestinale cronice, etc.
    Știati că: există aproximativ 60 de specii de cimbru, cele mai comune fiind cimbrul franțuzesc (specia care se găsește și în țara noastră), cimbrul de lămîie, cimbrul de portocală și cimbrul argintiu?