Ghidul vinurilor

16.10.2015 08:24

    Clasificarea vinurilor:

1. Clasificarea vinurilor după conţinutul de zahăr:

- seci, cu un conţinut în zaharuri de până la 4 g/l inclusiv;

- demiseci, cu un conţinut în zahăr cuprins între 4,01 g/l şi 12 g/l inclusiv;

- demidulci, cu un conţinut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l şi 50 g/l inclusiv;

- dulci, cu un conţinut în zaharuri de peste 50 g/l.

2. Clasificarea vinurilor spumante după conţinutul de zahăr:

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, intre 17 si 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

3. Clasificarea vinurilor după provenienţă:

a. în funcţie de stadiul de maturitate a strugurilor şi de caracteristicile lor curative la cules, vinurile de calitate cu denumire de origine controlată pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:

- vin cu D.O.C - vin cu denumire controlată obşinută obţinut din struguri culeşi la maturitatea deplină;

- vin cu I.G. - vin cu indicaţie geografică;

- vin cu denumire de soi, denumit şi vin varietal;

- vin fără denumiire de soi, denumit simplu vin.

b. în funcţie de stadiul de maturitate a strugurilor şi de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu D.O.C pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:

- C.M.D. - vinul obţinut din struguri culeşi la maturitate deplină;

- C.T. - vinul obţinut din struguri culeşi târziu;

- C.I.B. - vinul obţinut din struguri culeşi la înnobilirea boabelor.

    CUPRINS:

- Moldova;

- Dobrogea;

- Dealu Mare;

- Oltenia;

- Banat-Transilvania;

- BAG in BOX;

- Efervescente;

- Italia;

- Franţa;

- Internaţionale.

    MOLDOVA - regiunea viticolă a Moldovei reprezintă cea mai intensă şi cea mai importantă regiune viticolă a ţării, unde se întâlnesc cele mai vechi şi cele mai celebre podgorii din ţară: Cornari, Huşi, Odobeşti, Coteşti, Panciu şi Nicoreşti.

    Oferta vinurilor produse în această regiune este foarte amplă, variind de la vinuri albe şi roze, seci, demiseci şi dulci la vinuri spumante, vinuri spumoase, până la vinuri roşii şi demiseci.

1. Cotnari, Grasă de Cotnari

TIP DE STRUGURE: Grasă de Cotnari, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

2. Cotnari, Tămâioasa Românească

TIP DE STRUGURE: Tămâioasa Românească, CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECUOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

3. Cotnari, Frâncuşă

TIP DE STRUGURE: Frâncuşă, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: peşte, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

4. COTNARI, FETEASCĂ ALBĂ DEMIDULCE

TIP DE STRUGURE: Fetească Albă, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, Vârstă: 1-2 ani;

5. Vincon, Galbenă de Odobeşti

TIP DE STRUGURI: Galbenă de Odobeşti, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: peşte, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

6. Vincon, Beciul Domnesc Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

7. Crama Odobești Monser, Zghihară de Huși

TIP DE STRUGURE: Zghihară de Huși, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește gras, fructe de mare, VÂRSTA: 1-2 ani;

8. Crama Gîrboiu Livia Șarbă

TIP DE STRUGURI: Șarbă, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRTSA: 1-2 ani;

9. CASA DE VINURI HUŞI BUSUIOACA DE BOHOTIN

TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

10. VINCON VIŢĂ ROMÂNEASCĂ BUSUIOACĂ DE BOHOTIN 

TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

11. Cotnari, Busuioacă de Bohotin

TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: rose, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

12. Crama Gîrboiu Livia Rose

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, REOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA:1-2 ani;

13. Vincon Beciul Domnesc Feteasca Neagră

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

14. Casa de Vinuri Huși Dracula Cabertnet Sauvignon

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, Gust: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

15. Vincon 7 Păcate Merlot & Cabernet Sauvignon 

TIP DE STRUGURE: MERLOT & Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

16. Cotnari Feteasca Neagră deimidulce

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 2-3 ani;

17. Vincon Comoara PIvniței Pinot Noir

TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani.

    DOBROGEA - localizate în partea de sud-est a României, podgoriile Dobrogene sunt binecuvântate cu un microclimat unic, care a stat la baza dezvoltării viticulturii acestei regiuni, multe dintre vinuri fiind solicitate la export încă din antichitate. Marile areale vitivinicole ale Dobrogei sunt: Murfatlar, Ostrov, Istria-Măcin și Sarica-Niculițel. Aici sunt produse vinuri roșii, bogate și intens colorate, precum și vinuri albe seci sau demiseci, care se disting prin puternica lor personalitate.

18. Domeniile Ostrov Chardonnay

TIP DE STRUGURE: Charonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

19. Murfatlar Sec de Murfaltar Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

20. Murfatlar Conu Alecu Sauvinon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

21. MURFATLAR LACRIMA LUI OVIDIU ALB

TIP DE STRUGURE: Pinot Gris, CULOARE VIN: alb, GUST: licoros, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani;

22. Murfatlar Zestrea Muscat Ottonel

TIP DE STRUGURE: Muscat Ottonel, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

23. Murfatlar Zestrea Feteasca Neagră

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

24. Murfatlar Zestrea Pinot Noir & Merlot

TIP DE STRUGURE: Pinot Noir & Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMADARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

25. Mutfatlar Conu Alecu Merlot

TIP DE SRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

26. Murfatlar 3 Hectare Fetească Neagră

TIP DE STRUGURE: Ftească Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

27. Murfatlar Lacrima lui Ovidiu Roșu

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: licoros, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani.

    DEALUL MARE - în zona Subcarpaților de curbură de la Buzău până la Ploiești, s-a consacrat vaoroasa podgorie Dealu Mare. Regiunea se remarcă prin producția de soiuri roșii: Cabernet Sauvignon,  Pinot Noir, Merlot, Busuioacă de Bohotin, și Feteasca Neagră.

    Centre viticole reprezentative ale acestei podgorii sunt Boldești, Breaza, Merei, Seciu, Pietroasa, Tohani, Zorești, Valea Călugărească, Urlați-Ceptura.

28. Halewood Wines Floarea Soarelui Feteasca Regală

TIP DE STRUGURE: Feteasca Regală, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

29. Halewood Wines Prahova Valley Special Reserve Chardonnay 

TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 2-3 ani;

30. Moșia Tohani Fetească Albă 

TIP DE STRUGURE: Fetească Albă, CULOARE VIN: alb, Gust: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

31. Tohani Princiar Sauvignon Blanc Etichetă Metalică

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

32. Domeniile Tohani Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

33. Budureasca Fumee Blanc

TIP DE STRUGURE: Resling, Sauvgnon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA:
1-2 ani;

34. Serve Vinul Cavalerulu Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

35. Crama Ceptura Magnus Monte Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Busuioaca de Bohotin, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

36. Domeniile Tohani, Busuioacă de Bohotin Rose

TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;

37. Serve Vinul Cavalerului Roze

TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani; 

38. Hallewood Wines Floarea Soarelui Rose

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, Merlot, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne albă, salată, VÂRSTA: 1-2 ani;

39. Domeniile Tohani Cabernet Savignon

TIP DE STRUGURE: Fetească Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: brânzeturi, carne roșie, VÂRSTA: 1-2 ani;

40. Moșia Tohani Pinot Noir

TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: brânzeturi, carne roșie, VÂRSTA: 2-3 ani;

41. Tohani Princiar Feteasca Neagră Etichetă Metalică

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

42. Halewood Wines Prahova Valley Reserve Cabernet Sauvignon

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

43. Halewood Wines Floare de Lună, Fetească Neagră

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA:

44. Halewood Wines Floare de Soarelui, Fetească Neagră

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani; 

45. Budureasca Feteasca Neagră

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

46. Serve Vinul Cavalerului, Cabernet Sauvignon

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

47. Crama Ceptura Magnus Monte, Feteasca Neagră

TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

48. Cramele Rotenberg Menestrel Merlot

TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

    OLTENIA - în această zonă, producția de vinuri este destul de diversificată. Regiunea este specializată în producerea vinurilor albe, roze și roșii, seci, demiseci sau demidulci, de calitate superioară. Soiurile care se cultivă preponderent aici sunt: Feteasca Neagră, Pinot Gris, Riesling Italian, Crampoșie, Tămâioasa Românesca.

49. Vinarte Castel Stârmina Riesling Italian
TIP DE STRUGURE: Riesling, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

50. Segarcea Clardonnay

TIP DE STRUGURE: Chardonney, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

51. Domeniile Sâmburești Chardonnay M. A.

TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

52. Crama Oprișor La Cetate Sauvignon Blanc

TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

53. Segarcea Prestige Tămâioasa Roză

TIP DE STRUGURE: Tămâioasa Roză, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

54. Vînju Mare Merlot Rose

TIP DE STRUGURE: Merlot Rose, CULOARE VIN: roze, GUST sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
55. Segarcea Pinot Noir

TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

56. Vînju Mare Prince Vlad Merlot

TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

57. Crama Oprișor La Cetate Cabernet Sauvignon M. AG.

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

58. Sâmburel de Olt Cabernet Sauvignon 

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

59. Domeniile Sâmburești Merlot M. A.

TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

60. Vinarte Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon

TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

61. Vinarte Prince Mircea Merlot

TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani.

    BANAT & TRANSILVANIA - această regiune cuprinde plantațiile din bazinul Târnavelor, Sebeșului și Valea Mureșului, incluzând 5 podgorii: Aiud, Alba Iulia,Sebeș-Apold, Lechința și Târnavele. Regiunea este specializată în producerea vinurilor albe de calitate superioară, vinurilor aromate de tip muscat și vinurilor materiale primă pentru spumante. Vedetele acestei regiuni sunt considerate soiurile traminer roz și Rhein Riesling.

62. Jidvei Dry Muscat

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Muscat, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

63. Jidvei Castel Sauvignon Blanc

REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

64. Jidvei Fetească Regală

REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Fetească Regală, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

65. Cramele Recaș Schwaben Wein Riesling Italian

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Riesling, CULOARE VIN: alb, GUST: sec,  RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

66. Cramele Recaș Castel Huniade Chardonnay

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

67. Jidvei Nec Plus Ultra Rose

REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

68. Cramele Recaș Schwaben Wein Merlot

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

69. Cramele Recaș Castel Huniade Feteasca Regală

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Feteasca Regală, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

70. Cramele Recaș Cocoșul dintre Vii Pinot Noir

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2 - 3 ani;

71. Wine Princess Cadarcă

REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Cadarca, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani.

    BAG in BOX - această împachetare reprezintă multiple avantaje:

- vinul se menține proaspăt între 4 și 6 săptămâni după deschiderea ambalajului;

- nu permite oxidarea vinului în contact cu aerul, sacul fiind flexibil și comprimându-se pe măsură ce vinul este consumat;

- greutatea cu până 40% mai mică, mai robust, ocupă mai puțin spațiu de depozitare mai ușor de manevrat și transportat în comparație cu ambalajele din sticlă.

72. Cotnari Vinul de Aur Demisec

REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

73. Domeniile Sâmburești Sâmburel Chardonnay

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

74. Vinarte Castel Stârmina Riesling

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Riesling, Italian, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

75. Cramele Oprișor Val Duna Sauvignon Blanc

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

76. Jidvei Drăgălașele Păhărele Sauvignon Blanc

REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

    EFERVESCENTE: vinul spumant este un tip de vin obținut prin fermentasția naturală, iar cel spumos, este îmbogățit cu dioxid de carbon.

    Metoda tradițională de fermentare se numește Champenoise, în care procesul are loc direct în sticlă. Se adaugă puțină drojdie pt a provoca fermentația la fiecare sticlă după care sunt îmbuteliate cu un dop temporar și sunt așezate în poziție orizontală pe niște rafturi speciale. Pentru a facilita sedimentarea drojdiilor și solidificarea lor în interiorul interiorul capselor temporare stricte sunt rotite zilnic cu aprox 45 grade.

    Șampania, este o băutură cu o efervescență intesă, preparată după metoda tradițională Champenoise (cea de-a 2 fermentație are loc în sticlă, astfel încât o șampanie bună trebuie să aibă minimum 3 ani, iar cu cât e mai veche, cu atât este mai aromată).

    Presecco este un vin spumant alb, sec sau extrasec, din regiunea Veneto, Italia. La Prosecco diferă metoda de preparare - cea de-a 2 fermentație are loc în cisterne din oțel inoxidabil (metoda Charmat), care este mult mai accesbilă ca preț.

    Vinurile frizzante vin din Italia și au o efervescență scăzută, cât să dea o notă de prospețime băuturii. Vinurile frizzante, spre deosebire de cele spumante, se pot consuma în orice perioadă a anului, fără să fie vorba de o ocazie specificială. aa        sssssssss

77. Zarea Alb Spumant

REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

78. Angelli Cuvee Imperial Spumant

REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

79. Jidvei Spumant Extra Dry

REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: sextra sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani; 

80. Cricova Traminer Spumant

REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

81. Cricova Spumant Roze

REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

82. Valmarone Spumant Dolce

REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

83. Treviso Corner Prosseco

REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

84. Martini Asti Spumant

REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

85. Viala Lambrusco Rose

REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

86. Il Prosecco Mionetto

REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

87. Henkell Trocken Spumant

REGIUNE: Germania, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

88. Andre Gallois Spumant Brut

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

89. Henry de Verlaine Champagne

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;

90. G. H. Mumm Cordon Rouge Champagne

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;

91. Moet & Chandon Brut Imperial Champagne

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;

    ITALIA - cu o istorie viticolă de 3000 de ani, nu poate lipsi din fruntea producătorilor de vin din lume. Cu excepția Franței, Italia produce și consumă mai mult vin decât orice altă națiune.

    Italia este țara cu cele mai multe soiuri autohtone de viță de vie (peste 350), alături de care s-au strecurat și cîâteva soiuri internaționale.Prestigiul vinurilor italienești a fost câștigat de principalele soiuri locale. Nebbiolo (în Barolo, Barbaresco și în restul Piemontului), sangiovese (Chianti), Aglianico, Barbera (Barbera d'Asti), Dolcetto, Malvasia, Montepulciano, Moscato, Tocai Friulano, Trebbiano.

92. IL Pozzo Bianca di Custoza

REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: fructe de mare, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

93. IL Carpino Orvieto Classico

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, fructe de mare, brânză,  VÂRSTA: 1-2 ani;

94. Sassi Avari Verdicchio

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Verdicchio; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

95. Ca'Ernesto Pinot Grigio

REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Pinot Gris; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: fructe de mare, carnea albă, paste, VÂRSTA: 1-2 ani;

96. Predella Trebbiano d'Abruzzo

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: TRebbiano; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

97. Valmarone Soave

REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Garganega; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

98. IL Carpino Frascati

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

99. Melini Orvieto Classico

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

100. Livia Antică Greco di Tufo

REGIUNE: Campania, TIP DE STRUGURE: Greco di Tufo; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea albă, brânză, VÂRSTA: 1-2 ani;

101. Fazi Battaglia Verdicchio

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Verdicchio; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

102. Deifilari Bardolino Classico Chiaretto

REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: paste, brânzeturi, carne, VÂRSTA: 1-2 ani;

103. Vipra Rosa Rose

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Merlot/Sangiovese; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: 1-2 ani;

104. Predella Montepulciano d'Abruzzo

REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Montepulcino; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: 1-2 ani;

105. Le Ginestre Chiati Classico Riserva

REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani; 

106. Predella Chianti Straw flask

REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: paste, brânzeturi, carne,  VÂRSTA: 2-3 ani; 

107. Casalina Di Siziano Primitivo di Manduria

REGIUNE: Sicily, TIP DE STRUGURE: Primitivo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: 2-3 ani;

108. Livia Antică Aglianico

REGIUNE: Campania, TIP DE STRUGURE: Aglianico; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: 2-3 ani;

109. IL Pozzo Barbaresco

REGIUNE: Piemonte, TIP DE STRUGURE: Nebbiolo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: 2-3 ani;

110. Predella Brunello di Montalcino  M. AG.

REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: > 3 ani; 

111. Torre Delle Grazie Brunello di Montalcino

REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi,  VÂRSTA: > 3 ani;

    FRANȚA: este patria vinurilor clasice și reprezintă de peste 100 ani cel mai mare producător de vinuri din lume. Vinurile franțuzești sunt prezente pe piață sub denumirile regionale și nu sub numele soiului, situarea podgorie dovedindu-se tot atât de importantă ca și soiurile. Regiunea Bordeaux, alături de  Burgundia și Champagne sunt cele mai cunoscute 3 regiuni vinitole ale Franței, datorită deschiderii la mare. Franța este sursa multor soiuri de struguri (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah) care sunt plantate în întreaga lume.

112. Ribeaupierre Chardonnay

REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Chardonany; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

113. Kressmann Bordeaux Blanc

REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

114. Emile Durand Chablis

REGIUNE: Burgundy, TIP DE STRUGURE: Chardonnay; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 2-3 ani;

115. Emile Durand Chablis 1ER CRU

REGIUNE: Burgundy, TIP DE STRUGURE: Chardonnay; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 2-3 ani;

116. Baron D'Arignac Rose

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;

117. Ribeaupierre Cinsault

REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Cinsault; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

118. JP Chenet Cinsault Rose

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cinsault; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

119. Kressmann Bordeaux Rose

REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

120. Villa Garrel Rose

REGIUNE: Provence, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

121. Ribeaupierre Cabernet

REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Cabernet; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

122. Jean Degave Bordeaux

REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Merlot; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

123. JP Chenet Cabernet-Syrah

REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

124. Grand Vin de Bordeaux Compte de Valois

REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

125. Kressmann Bordeaux Rouge

REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani; 

    INTERNAȚIONALE: începând din 1996, când s-a deschis primul magazin, METRO a adus permanenete îmbunătățiri sortimentului de vinuri. Acest lucru s-a realizat cu ajutorul unei echipe delicate, care împreună cu cei mai importanți producători și importatori de vinuri, a susținut și a promovat în permanență produse corecte, cu cel mai bun raport calitate-preț. În toti acești ani am pus permanent accent pe autenticitate, seriozitate și constanță în calitate,  putând spune că în momentul de față colecția METRO de vinuri este una din cele mai valoroase din țară și acoperă o gamă variată de cerințe și gusturi.

    Alături de peste 450 vinuri autohtone sortimentul METRO include peste 150 vinuri internaționale din diverse regiuni viticole ale globului precum: Franța, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Moldova, Chile, Argentina, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă.

126. Crama Oprișor Caloian Sauvignon Blanc

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

127. Tokaji Furmint

REGIUNE: Ungaria, TIP DE STRUGURE: Tocaji; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

128. Frontera Sauvignon Blanc

REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Savignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

129. Misiones de Rengo Chardonnay 

REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Cabernet; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albăi, VÂRSTA: 2-3 ani;

130. Yellow Tail Shiraz

REGIUNE: Australia, TIP DE STRUGURE: Shiraz; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;

131. Crama Oprișor Caloian Rose

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Cabernet sauvignon; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

132. Purcari Rose

REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

133. Halewood Wines Orhid Zinfandel Rose

REGIUNE: California, TIP DE STRUGURE: Zinfandel; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

134. Mateus Roze 

REGIUNE: Portugalia, TIP DE STRUGURE: licoros; CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;

135. Casillero Del Diablo Carmenere

REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Carmenere; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

136. Chile El Emperador Cabernet Carmenere

REGIUNE: Chle, TIP DE STRUGURE: Cabernet sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

137. Trapiche Cabernet Sauvignon

REGIUNE: Argentina, TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;

138. Crama Oprișor Caloian Merlot

REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Merlot; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 2-3 ani;

139. Cricova Cabernet Sauvignon

REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 2-3 ani;

140. Peter Lehmann Barossa Shiraz

REGIUNE: Australia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

141. Torres Ibericos Tempranillo

REGIUNE: Spania, TIP DE STRUGURE: Tempranillo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;

142. Porto Droz TAWNY Vin de Porto

REGIUNE: Portugalia, TIP DE STRUGURE: licoros; CULOARE VIN: roșu, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani.