Ghidul vinurilor
Clasificarea vinurilor:
1. Clasificarea vinurilor după conţinutul de zahăr:
- seci, cu un conţinut în zaharuri de până la 4 g/l inclusiv;
- demiseci, cu un conţinut în zahăr cuprins între 4,01 g/l şi 12 g/l inclusiv;
- demidulci, cu un conţinut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l şi 50 g/l inclusiv;
- dulci, cu un conţinut în zaharuri de peste 50 g/l.
2. Clasificarea vinurilor spumante după conţinutul de zahăr:
- brut natur, maximum 3 g/l;
- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;
- brut, maximum 12 g/l;
- extrasec, între 12 şi 17 g/l;
- sec, intre 17 si 32 g/l;
- demisec, între 32 şi 50 g/l;
- dulce, peste 50 g/l.
3. Clasificarea vinurilor după provenienţă:
a. în funcţie de stadiul de maturitate a strugurilor şi de caracteristicile lor curative la cules, vinurile de calitate cu denumire de origine controlată pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:
- vin cu D.O.C - vin cu denumire controlată obşinută obţinut din struguri culeşi la maturitatea deplină;
- vin cu I.G. - vin cu indicaţie geografică;
- vin cu denumire de soi, denumit şi vin varietal;
- vin fără denumiire de soi, denumit simplu vin.
b. în funcţie de stadiul de maturitate a strugurilor şi de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu D.O.C pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:
- C.M.D. - vinul obţinut din struguri culeşi la maturitate deplină;
- C.T. - vinul obţinut din struguri culeşi târziu;
- C.I.B. - vinul obţinut din struguri culeşi la înnobilirea boabelor.
CUPRINS:
- Moldova;
- Dobrogea;
- Dealu Mare;
- Oltenia;
- Banat-Transilvania;
- BAG in BOX;
- Efervescente;
- Italia;
- Franţa;
- Internaţionale.
MOLDOVA - regiunea viticolă a Moldovei reprezintă cea mai intensă şi cea mai importantă regiune viticolă a ţării, unde se întâlnesc cele mai vechi şi cele mai celebre podgorii din ţară: Cornari, Huşi, Odobeşti, Coteşti, Panciu şi Nicoreşti.
Oferta vinurilor produse în această regiune este foarte amplă, variind de la vinuri albe şi roze, seci, demiseci şi dulci la vinuri spumante, vinuri spumoase, până la vinuri roşii şi demiseci.
1. Cotnari, Grasă de Cotnari
TIP DE STRUGURE: Grasă de Cotnari, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
2. Cotnari, Tămâioasa Românească
TIP DE STRUGURE: Tămâioasa Românească, CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECUOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
3. Cotnari, Frâncuşă
TIP DE STRUGURE: Frâncuşă, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: peşte, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
4. COTNARI, FETEASCĂ ALBĂ DEMIDULCE
TIP DE STRUGURE: Fetească Albă, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, Vârstă: 1-2 ani;
5. Vincon, Galbenă de Odobeşti
TIP DE STRUGURI: Galbenă de Odobeşti, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: peşte, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
6. Vincon, Beciul Domnesc Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
7. Crama Odobești Monser, Zghihară de Huși
TIP DE STRUGURE: Zghihară de Huși, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește gras, fructe de mare, VÂRSTA: 1-2 ani;
8. Crama Gîrboiu Livia Șarbă
TIP DE STRUGURI: Șarbă, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRTSA: 1-2 ani;
9. CASA DE VINURI HUŞI BUSUIOACA DE BOHOTIN
TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
10. VINCON VIŢĂ ROMÂNEASCĂ BUSUIOACĂ DE BOHOTIN
TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
11. Cotnari, Busuioacă de Bohotin
TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: rose, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
12. Crama Gîrboiu Livia Rose
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, REOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA:1-2 ani;
13. Vincon Beciul Domnesc Feteasca Neagră
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
14. Casa de Vinuri Huși Dracula Cabertnet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, Gust: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
15. Vincon 7 Păcate Merlot & Cabernet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: MERLOT & Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
16. Cotnari Feteasca Neagră deimidulce
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 2-3 ani;
17. Vincon Comoara PIvniței Pinot Noir
TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani.
DOBROGEA - localizate în partea de sud-est a României, podgoriile Dobrogene sunt binecuvântate cu un microclimat unic, care a stat la baza dezvoltării viticulturii acestei regiuni, multe dintre vinuri fiind solicitate la export încă din antichitate. Marile areale vitivinicole ale Dobrogei sunt: Murfatlar, Ostrov, Istria-Măcin și Sarica-Niculițel. Aici sunt produse vinuri roșii, bogate și intens colorate, precum și vinuri albe seci sau demiseci, care se disting prin puternica lor personalitate.
18. Domeniile Ostrov Chardonnay
TIP DE STRUGURE: Charonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
19. Murfatlar Sec de Murfaltar Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
20. Murfatlar Conu Alecu Sauvinon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
21. MURFATLAR LACRIMA LUI OVIDIU ALB
TIP DE STRUGURE: Pinot Gris, CULOARE VIN: alb, GUST: licoros, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani;
22. Murfatlar Zestrea Muscat Ottonel
TIP DE STRUGURE: Muscat Ottonel, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
23. Murfatlar Zestrea Feteasca Neagră
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
24. Murfatlar Zestrea Pinot Noir & Merlot
TIP DE STRUGURE: Pinot Noir & Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMADARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
25. Mutfatlar Conu Alecu Merlot
TIP DE SRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
26. Murfatlar 3 Hectare Fetească Neagră
TIP DE STRUGURE: Ftească Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
27. Murfatlar Lacrima lui Ovidiu Roșu
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: licoros, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani.
DEALUL MARE - în zona Subcarpaților de curbură de la Buzău până la Ploiești, s-a consacrat vaoroasa podgorie Dealu Mare. Regiunea se remarcă prin producția de soiuri roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Busuioacă de Bohotin, și Feteasca Neagră.
Centre viticole reprezentative ale acestei podgorii sunt Boldești, Breaza, Merei, Seciu, Pietroasa, Tohani, Zorești, Valea Călugărească, Urlați-Ceptura.
28. Halewood Wines Floarea Soarelui Feteasca Regală
TIP DE STRUGURE: Feteasca Regală, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
29. Halewood Wines Prahova Valley Special Reserve Chardonnay
TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 2-3 ani;
30. Moșia Tohani Fetească Albă
TIP DE STRUGURE: Fetească Albă, CULOARE VIN: alb, Gust: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
31. Tohani Princiar Sauvignon Blanc Etichetă Metalică
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
32. Domeniile Tohani Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
33. Budureasca Fumee Blanc
TIP DE STRUGURE: Resling, Sauvgnon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA:
1-2 ani;
34. Serve Vinul Cavalerulu Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
35. Crama Ceptura Magnus Monte Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Busuioaca de Bohotin, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
36. Domeniile Tohani, Busuioacă de Bohotin Rose
TIP DE STRUGURE: Busuioacă de Bohotin, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
37. Serve Vinul Cavalerului Roze
TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTĂ: 1-2 ani;
38. Hallewood Wines Floarea Soarelui Rose
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, Merlot, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne albă, salată, VÂRSTA: 1-2 ani;
39. Domeniile Tohani Cabernet Savignon
TIP DE STRUGURE: Fetească Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: brânzeturi, carne roșie, VÂRSTA: 1-2 ani;
40. Moșia Tohani Pinot Noir
TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: brânzeturi, carne roșie, VÂRSTA: 2-3 ani;
41. Tohani Princiar Feteasca Neagră Etichetă Metalică
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
42. Halewood Wines Prahova Valley Reserve Cabernet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
43. Halewood Wines Floare de Lună, Fetească Neagră
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA:
44. Halewood Wines Floare de Soarelui, Fetească Neagră
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
45. Budureasca Feteasca Neagră
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
46. Serve Vinul Cavalerului, Cabernet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
47. Crama Ceptura Magnus Monte, Feteasca Neagră
TIP DE STRUGURE: Feteasca Neagră, Feteasca Neagră, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
48. Cramele Rotenberg Menestrel Merlot
TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
OLTENIA - în această zonă, producția de vinuri este destul de diversificată. Regiunea este specializată în producerea vinurilor albe, roze și roșii, seci, demiseci sau demidulci, de calitate superioară. Soiurile care se cultivă preponderent aici sunt: Feteasca Neagră, Pinot Gris, Riesling Italian, Crampoșie, Tămâioasa Românesca.
49. Vinarte Castel Stârmina Riesling Italian
TIP DE STRUGURE: Riesling, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
50. Segarcea Clardonnay
TIP DE STRUGURE: Chardonney, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
51. Domeniile Sâmburești Chardonnay M. A.
TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
52. Crama Oprișor La Cetate Sauvignon Blanc
TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
53. Segarcea Prestige Tămâioasa Roză
TIP DE STRUGURE: Tămâioasa Roză, CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
54. Vînju Mare Merlot Rose
TIP DE STRUGURE: Merlot Rose, CULOARE VIN: roze, GUST sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
55. Segarcea Pinot Noir
TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
56. Vînju Mare Prince Vlad Merlot
TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
57. Crama Oprișor La Cetate Cabernet Sauvignon M. AG.
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
58. Sâmburel de Olt Cabernet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
59. Domeniile Sâmburești Merlot M. A.
TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
60. Vinarte Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon
TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
61. Vinarte Prince Mircea Merlot
TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani.
BANAT & TRANSILVANIA - această regiune cuprinde plantațiile din bazinul Târnavelor, Sebeșului și Valea Mureșului, incluzând 5 podgorii: Aiud, Alba Iulia,Sebeș-Apold, Lechința și Târnavele. Regiunea este specializată în producerea vinurilor albe de calitate superioară, vinurilor aromate de tip muscat și vinurilor materiale primă pentru spumante. Vedetele acestei regiuni sunt considerate soiurile traminer roz și Rhein Riesling.
62. Jidvei Dry Muscat
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Muscat, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
63. Jidvei Castel Sauvignon Blanc
REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
64. Jidvei Fetească Regală
REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Fetească Regală, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
65. Cramele Recaș Schwaben Wein Riesling Italian
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Riesling, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
66. Cramele Recaș Castel Huniade Chardonnay
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
67. Jidvei Nec Plus Ultra Rose
REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
68. Cramele Recaș Schwaben Wein Merlot
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Merlot, CULOARE VIN: roșu, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
69. Cramele Recaș Castel Huniade Feteasca Regală
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Feteasca Regală, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
70. Cramele Recaș Cocoșul dintre Vii Pinot Noir
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Pinot Noir, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2 - 3 ani;
71. Wine Princess Cadarcă
REGIUNE: Banat, TIP DE STRUGURE: Cadarca, CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani.
BAG in BOX - această împachetare reprezintă multiple avantaje:
- vinul se menține proaspăt între 4 și 6 săptămâni după deschiderea ambalajului;
- nu permite oxidarea vinului în contact cu aerul, sacul fiind flexibil și comprimându-se pe măsură ce vinul este consumat;
- greutatea cu până 40% mai mică, mai robust, ocupă mai puțin spațiu de depozitare mai ușor de manevrat și transportat în comparație cu ambalajele din sticlă.
72. Cotnari Vinul de Aur Demisec
REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cupaj, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
73. Domeniile Sâmburești Sâmburel Chardonnay
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Chardonnay, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
74. Vinarte Castel Stârmina Riesling
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Riesling, Italian, CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
75. Cramele Oprișor Val Duna Sauvignon Blanc
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc, CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
76. Jidvei Drăgălașele Păhărele Sauvignon Blanc
REGIUNE: Transilvania, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
EFERVESCENTE: vinul spumant este un tip de vin obținut prin fermentasția naturală, iar cel spumos, este îmbogățit cu dioxid de carbon.
Metoda tradițională de fermentare se numește Champenoise, în care procesul are loc direct în sticlă. Se adaugă puțină drojdie pt a provoca fermentația la fiecare sticlă după care sunt îmbuteliate cu un dop temporar și sunt așezate în poziție orizontală pe niște rafturi speciale. Pentru a facilita sedimentarea drojdiilor și solidificarea lor în interiorul interiorul capselor temporare stricte sunt rotite zilnic cu aprox 45 grade.
Șampania, este o băutură cu o efervescență intesă, preparată după metoda tradițională Champenoise (cea de-a 2 fermentație are loc în sticlă, astfel încât o șampanie bună trebuie să aibă minimum 3 ani, iar cu cât e mai veche, cu atât este mai aromată).
Presecco este un vin spumant alb, sec sau extrasec, din regiunea Veneto, Italia. La Prosecco diferă metoda de preparare - cea de-a 2 fermentație are loc în cisterne din oțel inoxidabil (metoda Charmat), care este mult mai accesbilă ca preț.
Vinurile frizzante vin din Italia și au o efervescență scăzută, cât să dea o notă de prospețime băuturii. Vinurile frizzante, spre deosebire de cele spumante, se pot consuma în orice perioadă a anului, fără să fie vorba de o ocazie specificială. aa sssssssss
77. Zarea Alb Spumant
REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
78. Angelli Cuvee Imperial Spumant
REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
79. Jidvei Spumant Extra Dry
REGIUNE: România, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: sextra sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
80. Cricova Traminer Spumant
REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
81. Cricova Spumant Roze
REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: - , CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
82. Valmarone Spumant Dolce
REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
83. Treviso Corner Prosseco
REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
84. Martini Asti Spumant
REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
85. Viala Lambrusco Rose
REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
86. Il Prosecco Mionetto
REGIUNE: Italia, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
87. Henkell Trocken Spumant
REGIUNE: Germania, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
88. Andre Gallois Spumant Brut
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
89. Henry de Verlaine Champagne
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;
90. G. H. Mumm Cordon Rouge Champagne
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;
91. Moet & Chandon Brut Imperial Champagne
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: - ; CULOARE VIN: alb, GUST: brut, RECOMANDARE CULINARĂ: aperitiv, desert, VÂRSTA: 2-3 ani;
ITALIA - cu o istorie viticolă de 3000 de ani, nu poate lipsi din fruntea producătorilor de vin din lume. Cu excepția Franței, Italia produce și consumă mai mult vin decât orice altă națiune.
Italia este țara cu cele mai multe soiuri autohtone de viță de vie (peste 350), alături de care s-au strecurat și cîâteva soiuri internaționale.Prestigiul vinurilor italienești a fost câștigat de principalele soiuri locale. Nebbiolo (în Barolo, Barbaresco și în restul Piemontului), sangiovese (Chianti), Aglianico, Barbera (Barbera d'Asti), Dolcetto, Malvasia, Montepulciano, Moscato, Tocai Friulano, Trebbiano.
92. IL Pozzo Bianca di Custoza
REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: fructe de mare, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
93. IL Carpino Orvieto Classico
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, fructe de mare, brânză, VÂRSTA: 1-2 ani;
94. Sassi Avari Verdicchio
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Verdicchio; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
95. Ca'Ernesto Pinot Grigio
REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Pinot Gris; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: fructe de mare, carnea albă, paste, VÂRSTA: 1-2 ani;
96. Predella Trebbiano d'Abruzzo
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: TRebbiano; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
97. Valmarone Soave
REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Garganega; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
98. IL Carpino Frascati
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
99. Melini Orvieto Classico
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
100. Livia Antică Greco di Tufo
REGIUNE: Campania, TIP DE STRUGURE: Greco di Tufo; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea albă, brânză, VÂRSTA: 1-2 ani;
101. Fazi Battaglia Verdicchio
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Verdicchio; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
102. Deifilari Bardolino Classico Chiaretto
REGIUNE: Veneto, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: paste, brânzeturi, carne, VÂRSTA: 1-2 ani;
103. Vipra Rosa Rose
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Merlot/Sangiovese; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
104. Predella Montepulciano d'Abruzzo
REGIUNE: Umbria/Lazio/Abruzzo, TIP DE STRUGURE: Montepulcino; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
105. Le Ginestre Chiati Classico Riserva
REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
106. Predella Chianti Straw flask
REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: paste, brânzeturi, carne, VÂRSTA: 2-3 ani;
107. Casalina Di Siziano Primitivo di Manduria
REGIUNE: Sicily, TIP DE STRUGURE: Primitivo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
108. Livia Antică Aglianico
REGIUNE: Campania, TIP DE STRUGURE: Aglianico; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
109. IL Pozzo Barbaresco
REGIUNE: Piemonte, TIP DE STRUGURE: Nebbiolo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
110. Predella Brunello di Montalcino M. AG.
REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
111. Torre Delle Grazie Brunello di Montalcino
REGIUNE: Toscana, TIP DE STRUGURE: Sangiovese; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
FRANȚA: este patria vinurilor clasice și reprezintă de peste 100 ani cel mai mare producător de vinuri din lume. Vinurile franțuzești sunt prezente pe piață sub denumirile regionale și nu sub numele soiului, situarea podgorie dovedindu-se tot atât de importantă ca și soiurile. Regiunea Bordeaux, alături de Burgundia și Champagne sunt cele mai cunoscute 3 regiuni vinitole ale Franței, datorită deschiderii la mare. Franța este sursa multor soiuri de struguri (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah) care sunt plantate în întreaga lume.
112. Ribeaupierre Chardonnay
REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Chardonany; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
113. Kressmann Bordeaux Blanc
REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
114. Emile Durand Chablis
REGIUNE: Burgundy, TIP DE STRUGURE: Chardonnay; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 2-3 ani;
115. Emile Durand Chablis 1ER CRU
REGIUNE: Burgundy, TIP DE STRUGURE: Chardonnay; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 2-3 ani;
116. Baron D'Arignac Rose
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 1-2 ani;
117. Ribeaupierre Cinsault
REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Cinsault; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
118. JP Chenet Cinsault Rose
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cinsault; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
119. Kressmann Bordeaux Rose
REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
120. Villa Garrel Rose
REGIUNE: Provence, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
121. Ribeaupierre Cabernet
REGIUNE: Languedoc / Roussilon, TIP DE STRUGURE: Cabernet; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
122. Jean Degave Bordeaux
REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Merlot; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
123. JP Chenet Cabernet-Syrah
REGIUNE: Franța, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
124. Grand Vin de Bordeaux Compte de Valois
REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
125. Kressmann Bordeaux Rouge
REGIUNE: Bordeaux, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carnea roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
INTERNAȚIONALE: începând din 1996, când s-a deschis primul magazin, METRO a adus permanenete îmbunătățiri sortimentului de vinuri. Acest lucru s-a realizat cu ajutorul unei echipe delicate, care împreună cu cei mai importanți producători și importatori de vinuri, a susținut și a promovat în permanență produse corecte, cu cel mai bun raport calitate-preț. În toti acești ani am pus permanent accent pe autenticitate, seriozitate și constanță în calitate, putând spune că în momentul de față colecția METRO de vinuri este una din cele mai valoroase din țară și acoperă o gamă variată de cerințe și gusturi.
Alături de peste 450 vinuri autohtone sortimentul METRO include peste 150 vinuri internaționale din diverse regiuni viticole ale globului precum: Franța, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Moldova, Chile, Argentina, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă.
126. Crama Oprișor Caloian Sauvignon Blanc
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
127. Tokaji Furmint
REGIUNE: Ungaria, TIP DE STRUGURE: Tocaji; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
128. Frontera Sauvignon Blanc
REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Savignon Blanc; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carnea albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
129. Misiones de Rengo Chardonnay
REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Cabernet; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albăi, VÂRSTA: 2-3 ani;
130. Yellow Tail Shiraz
REGIUNE: Australia, TIP DE STRUGURE: Shiraz; CULOARE VIN: alb, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 2-3 ani;
131. Crama Oprișor Caloian Rose
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Cabernet sauvignon; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
132. Purcari Rose
REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cupaj; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
133. Halewood Wines Orhid Zinfandel Rose
REGIUNE: California, TIP DE STRUGURE: Zinfandel; CULOARE VIN: roze, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
134. Mateus Roze
REGIUNE: Portugalia, TIP DE STRUGURE: licoros; CULOARE VIN: roze, GUST: demisec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 1-2 ani;
135. Casillero Del Diablo Carmenere
REGIUNE: Chile, TIP DE STRUGURE: Carmenere; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
136. Chile El Emperador Cabernet Carmenere
REGIUNE: Chle, TIP DE STRUGURE: Cabernet sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
137. Trapiche Cabernet Sauvignon
REGIUNE: Argentina, TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: 1-2 ani;
138. Crama Oprișor Caloian Merlot
REGIUNE: Oltenia, TIP DE STRUGURE: Merlot; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: pește, carne albă, VÂRSTA: 2-3 ani;
139. Cricova Cabernet Sauvignon
REGIUNE: Moldova, TIP DE STRUGURE: Cabernet Sauvignon; CULOARE VIN: roșu, GUST: demidulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: 2-3 ani;
140. Peter Lehmann Barossa Shiraz
REGIUNE: Australia, TIP DE STRUGURE: Sauvignon Blanc; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
141. Torres Ibericos Tempranillo
REGIUNE: Spania, TIP DE STRUGURE: Tempranillo; CULOARE VIN: roșu, GUST: sec, RECOMANDARE CULINARĂ: carne roșie, brânzeturi, VÂRSTA: > 3 ani;
142. Porto Droz TAWNY Vin de Porto
REGIUNE: Portugalia, TIP DE STRUGURE: licoros; CULOARE VIN: roșu, GUST: dulce, RECOMANDARE CULINARĂ: desert, VÂRSTA: > 3 ani.