Regulile igienei intime

30.09.2016 18:05

    Zona intimă este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului tău. Dar dacă ai grijă de flora vaginală, te aperi cu eficiență împotriva infecțiilor. Un mic secret atât de la îndemână. Dacă ritualul tău de igienă intimă ignoră câteva reguli de bază, pot apărea infecții locale neplăte.

    O igienă intimă corectă permite prezență unei flori vaginale specifice, cu bacterii care te prtejează împotriva infecțiilor locale. Distrugerea ei este principala cauză a apariției infecțiilor vaginale. De aceea, nu trebuie să ignori regulile care asigură eficiența rutinei tale de igienă intimă.

    Igienă extravaginală zilnică: toaleta extravaginală este obligatorie și se recomandă o dată, maximum de două ori pe zi. În exces, cauzează distrugerea stratului protector hidrolipidic al pielii.

    Îngrijește-te de flora vaginală: toaleta intravaginală repetată zilnic, cu permanenta eliminare a secreției vaginale, determină dereglări de floră vaginală (cauza a candidozei vaginaleși a vaginitei bacteriene, cele mai frecvente infecții). O dată pe săptămână este suficient!

    PH-ul contează: prezența bacililor Doderlein indică un pH-ul vaginal acid, care trebuie menținut. Când alege un produs de igienă intimă, acesta trebuie să aibă același pH-ul cu cel al vaginului (aproximativ 4,5). Săpunurile, deodorantele și produsele de curățare cu alte scopuri decât igienă intimă sunt interzise!

    Doar bumbac!: slipul pe care îl porți trebuie să aibă obligatoriu o mică porțiune din bumbac. Lenjeria prea strâmbă și materialeler sintetice favorizează crearea unui mediu umed și condiții propice dezvoltării infecțiilor.

    Atenție la absorbante: nu folosi absorbante interne în fiecare zi a menstruației! Secrețiile nu se elimină, rămân în interiorul vaginului și pot apărea infecții vaginale. Absorbantele zilnice trebuie schimbate la câteva ore, altfel secrețiile vaginale se adună și generează iritații asemănătoare alergiilor.

    Text: Adina Brânciulescu.