Risotto de legume cu vinete și roșii la grătar

24.10.2015 15:59

    Ingrediente:

- 1 vânătă în jur de 250 g;

- 120 g roșii chery;

- 1 ceapă;

- 6 linguri ulei de măsline;

- 320 g orez pentru risotto;

- 120 ml vin alb;

- 1 l supă clară de legume;

- 60 g parmezan;

- piper;

- sare.

    Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 140⁰C. Vinetele se spală, se usucă și se taie în 2, pe lungime. Jumătățile se taie în felii, se presară cu sare și se lasă deoparte într-o farfurie. Roșiile cherry se taie în 2. Ceapa se taie în 2, se curăță și se taie apoi în cubulețe mărunte. Feliile de vânătă se șterg de sare cu un șervețel și se prăjesc într-o tigaie adâncă, în ulei de măsline. Se scot apoi pe o farfurie și se păstrează la cald în cuptorul încălzit la 140⁰C. Roșiile se coc un pic pe grătar, apoi se păstrează în cuptor, alături de feliile de vânătă. Se sotează ceapa într-o tigaie, se adaugă orezul pentru risotto, se mai călește un pic, se stinge cu vinul alb și se încorporează trepatat supa clară de legume. Orezul trebuie să fie mereu acoperit de supă. Se lasă să fiarbă ușor, amestecând mereu cu 1 lingură de lemn. În orez se amestecă 1/2 din vânătă și din roșii. Când orezul este suficient de bine fiert (se gustă pentru a se asigura că este ușor al dente), se mai lasă un pic la fiert, cât să se evapore restul de lichid, rezultatul fiind un risotto cremos. Risotto se condimentează cu puțin parmezan ras, sare și piperul și se decorează cu restul de felii de vânătă și de roșii. Acest risotto de legume cu vinete și roșii la grătar se stropește cu puțin ulei de măsline rece și se servește presărat cu parmezan.

    Sugestie -> la prepararea acestui risotto, în loc de ulei de măsline se poate folosi și unt. Iar parmezanul poate fi înlocuit cu brânza Pecorino (un sortiment de cașcaval preeparat din lapte de oaie). Ierburile aromatizate, cum ar fi cimbrul, rozmarinul, salvia, coriandrul, pătrunjelul sau busuiocul sunt foarte potrivite, atât pentru decorarea, cât și pentru aromatizarea acestui risotto.