Sexul - un medicament universal

14.02.2016 00:53

    Spuneam pe vremea studențiile că „sexul e aspirina săracului”, când, literalmente, n-avem bani nici de-o aspirină și frigul din cămin ne făcea să fim mereu răciți. Era o glumă bazată pe o constatare practică. Ce alte medicamente mai pot fi înlocuite în același fel?

    Îmbunătățește activitatea inimii: la fel ca orice activitatea fizică, sexul sănătos este bun împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Studiile au arătat că riscul de a suferi un atac vascular sau un infarct scade pe măsură ce frecvența organismelor crește. Pentru cei care se tem că efortul intens presupus de actul sexual ar putea deveni periculos pentru inimă, datele sunt liniștitoare: acest efort echivalează cu mersul pe jos sau alergatul, cu o viteză de 6-9 km/h.

    Reduce stresul: dacă mai era nevoie s-o spunem! Sexul sănătos are același efect liniștitor ca și consumul de dulciuri, pentru că stimulează producția acelorași neurotransmițători necesari detensionării nervoase. În plus, se pare că efectul acestui remediu alternativ durează mai mult.

    Crește calitatea somnului: chiar dacă experții nu pot spune precis de ce sexul îmbunătățește somnul, este evident că asta face. Deci nu fi surprinsă dacă tu sau partenerul tău - preferabil ambii - cădeți într-un somn adânc după o îmbrățișare pasională. Vă veți trezi comple odihniți și bine dispuși.

    Îmbunătățește dispoziția: nu e de mirare că ai o viziune pozitivă asupra vieții după o noapte de dragoste: este o relație chimică, începând de la neurotransmițătorii care se eliberează în timpul actului, până la substanțele pe care le conține lichidul seminal. Ca să nu mai vorbim de starea de bine pe care ți-o dă conexiunea intimă și totală cu omul iubit.

    Chip strălucitor: se vorbește despre „strălucirea din dimineața de după ...”. Nu e doar în imaginația ta. Realmente arăți mai bine după sex, ceaa ce se poate atribui unei combinații formate din eliberarea de stres, buna dispoziție și circulația activată până la nivelul pielii.

    Prelungește viața: unul dintre cele mai credibie studii în această privință este cel realizat de British Medical Journal, în 1997. Dintre bărbații studiații cei care au avut orgasm de două ori pe săptămână sau mai des prezintă un risc de mortalitate cu 50% mai scăzut decât cei care au această experiență mai rar de o dată pe lună. După 10 ani de observație, bărbații cu acvtivitate sexuală intensă suferiseră accidente coronariere de două ori mai puțin decât cei cu activitate slabă. Influența vieții sexuale asupra longevității femeilor este mai puțin evidentă. Femeile care, privind în urmă la experiențele și satisfacțiile lor, sunt mulțumite zâmbesc și trăiesc mai mult. Desigur, este vorba doar despre acele relații sexuale care-ți fac plăcere.

    Reduce riscul cancerului de sân: excitația sexuală ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de sân, grație efectului protectiv al oxitocinei și al testeronului care se secretă în timpul excitației sexuale și al orgasmului. Acest beneficiu este mai important pentru femeile care nu au avut copii, având în vedere că sarcina și nașterea sunt, în sine, de natură să reducă acest risc. Lipsa unui partener și a unui raport sexual cel puțin o dată pe lună este corelată cu riscul mai ridicat de cancer de sân, deoarece lichidul seminal conține și el factori de protecție.