Soarele și pielea , o relație complicată
Soarele este elementul vieții, extrem de iubit de cei mai mulți dintre noi. Expunerea solară este una foarte îndrăgită sub diferite pretexte precum sinteza vitaminei D sau obținerea unui aspect bronzat, perceput precum unul frumos. Realitatea este diferită. Fixarea calciului și sinteza vitaminei D se realizează suficient la contactul zilnic, de rutină, cu soarele, iar o pielea bronzată nu este, de cele mai multe ori, o piele sănătoasă. Soarele trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică, în expunerea ocazională, nu cu intenție. Expunerea necontrolată și prelungită la soare nu poate decât să conducă la apariția unor probleme dermatologice, unele deosebit de grave. Te vei întreba: ce facem în vacanțele însorite? Renunțăm la ce? Nu. Putem merge la mare, dar cu CONDIȚIA limitării fotoexpunerii în primele ore ale dimineții (7-10) sau seara (după ora 17) și a utilizării, cu reaplicare la 2-3 h, a cremelor de fotoprotecție cu FPS 50, ecran maximal.
Pielea are de suferit în cadrul acestei relații cu soarele, astfel trebuie îndeaproape controlată, prin conștientizarea limitării fotoexpunerii. O piele bronzată este o piele uscată, aspră, predispusă la leziuni precum pitiriazis versicolor (petele decolorate la nivelul trunchiului sau al brațelor). Foarte multe dintre bolile dermatologice sunt induse sau agravate de expunerea la soare precum: acneea, rozaceea (roșeața facială), lupusul eritematos, vitiligo, apariția petelor brune precum melasma, lentigine, chiar alunițe. Este doar un mit că acneea este ameliorată de soare. De fapt, în zilele ce urmează fotoexpunerii, aceasta se agravează.
În sezonul estival sunt importante modificările ce pot surveni la nivelul nevilor (alunițelor) cu ocazia expunerii exagerate la soare. Astfel, nicio aluniță nu trebuie să sufere transformări în sensul creșterii dimensiunilor, modificării conturului, a suprafeței sau a colorației. Toate acestea reprezintă semne de alarmă și impun prezentarea în cabinetul medicului dermatolog care, în condițiile sus precizate, recomandată excizia chirurgicală corectă, urmată de un examen histopatologic pt un diagnostic sigur. Orice aluniță trebuie examinată dermatoscopic pt vizualizarea structurii și stabilirea atitudinii terapeutice de urmat. Este foarte bine cunoscută apariția, la nivelul acestor leziuni aparent benigne, a unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer, Melanomul. Acesta este datorat modificărilor induse de către radiațiile UV la nivelul celulelor ce capătă caracteristici neoplazice (maligne). Sunt descrise și alte 2 tipuri de cancer cutanat, apărute pe tegument sănătos sau cu leziuni preexistente, precum epiteliomul bazocelular sau spinocelular. Un diagnostic precoce salvează viața acestor pacienți, în schimb conștientizarea și educarea cu privire la expunerea solară ne scutește de riscul apariției acestor probleme extrem de grave și amenințătoare de viață.
Soarele accelerează îmbătrânirea pielii. O piele supraexpusă va fi mai repede brăzdată de riduri. Radiațiile ultraviolete distrug fibrele de colagen și fibrele elastice, structuri care intră în componența și mai multor țesuturi, conferindu-le stabilitate și rezistență. După ruperea lor, pielea se lasă, devenind laxă, cu riduri și lipsită de elasticitate. Cu cât expunerea la soare mai mare, cu atât îmbătrânirea este mai rapidă, efectele cumulându-se în timp.
Pielea și soare nu se vor înțelege niciodată așa că tot ce poți face este că încerci să controlezi această relație!
Dr. Amalia Anghel (medic specialist dermatologie, doctor în științe medicale - Academia Medical Center).
Dont't worry. We are doctor
www.beauty.academia-medical.ro